BORSA

2023 Borsa İçin Rekorlar Yılı Oldu: 56 Halka Arz, 124 Milyon Yatırımcı

Borsa İstanbul’da yaşanan son gelişmeler ve hedefler hakkında konuşan MKK Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ekrem Arıkan, önemli açıklamalarda bulundu. Arıkan, borsada işlem gören şirket ve yatırımcı sayısının artışını, MKK’nin sunduğu güncel verilerle desteklediklerini söyledi.

Sermaye Piyasaları Büyüyor

Arıkan, bu veriler sayesinde piyasa katılımcılarına ve yatırımcılara finansal okuryazarlık seviyelerini yükseltmeleri için yardımcı olduklarını ifade etti. 2023 yılında ekonomik daralmaya, deprem felaketine ve Filistin’deki insanlık trajedisine rağmen sermaye piyasalarının güçlü bir şekilde büyümeye devam ettiğini belirtti.

56 Şirket Halka Arz Oldu, 124 Milyon Yatırımcı Geldi

Ekrem Arıkan, 2023’te borsada işlem gören şirket sayısının artarak toplamda 56 şirketin halka arz edildiğini ve yatırımcı sayısının 124 milyon yükseldiğini, endeks değerinin de rekor seviyeye ulaştığını hatırlattı. Bu halka arzlarla 79,79 milyar liralık kaynak sağlandığını kaydetti. MKK Genel Müdürü, 2024 Ocak ayında yatırımcı sayısının 7,5 milyona gerilediğini, ancak bunun normal bir durum olduğunu vurguladı. Yeni yatırımcıların çoğunun 21-40 yaş arasında olduğunu ve portföy değerlerinin küçük olduğunu, ancak bunun beklenen ve uygun bir durum olduğunu dile getirdi. Arıkan, 2024’te Avrasya Merkezi Saklama Kuruluşları Birliği (AECSD) Genel Kurulunu İstanbul’da düzenleyeceklerini, 14 ülke ve diğer yabancı birliklerden temsilcileri ağırlayacaklarını duyurdu.

"REKS" İsimli Yeni Endeks Geliyor

2024’te finansal okuryazarlık ve yatırım kültürünü geliştirmeye yönelik çalışmalarına devam edeceklerini vurgulayan Ekrem Arıkan, yakın zamanda REKS adlı yeni bir endeks yayınladıklarını bildirdi. Bu endeksle risk iştahının nasıl değiştiğinin kolayca izlenebileceğini ifade etti.